Торт Естерхазі на Оболоні

Торт з таємничою назвою Естерхазі – для тих, хто любить солодке та горіхи, адже робиться він із фундуку та відрізняється симетричною павутинкою на поверхні, викладеній із шоколаду.

В основі торта, названого на честь угорського магната та політика, такі інгредієнти:
  • мелений мигдаль, фундук або волоські горіхи (можна використати мигдальне борошно);
  • цукор;
  • яєчні білки;

Всі продукти ретельно збиваємо та перемішуємо. При цьому важливо це зробити швидко, щоб білки не опали. Якщо ви випікаєте велику кількість коржів, рекомендуємо виготовляти тісто щоразу безпосередньо перед випічкою. У середньому коржів для цього кондитерського виробу може бути до десяти.

Для крему вам знадобиться:
  • вершкове масло;
  • яєчні жовтки;
  • молоко;
  • цукор;
  • карамелізований фундук (смажений у цукрі).
Торт Естерхазі на Оболоні
Жовтки з цукром потрібно перемішати, додати розігріте молоко і варити до появи густої маси. Потім смажені горіхи варити з цукром у сотейнику до одержання карамелі, перемолоти у комбайні до стану пасти. Ці продукти перемішати зі збитою олією. Крем готовий.
Прикрашати Екстерхазі потрібно розтопленим шоколадом: білим змастити верхній корж, а чорним викласти спіраль від центру до країв, потім намалювати зубочисткою “пір’я”. Торт готовий.

Довідка: Назву десерт отримав від імені угорського дипломата, князя Пала Антала Естерхазі, який зробив політичну кар’єру під час наполеонівських воєн. Він був одним із найбагатших феодалів Угорщини, виступав за її незалежність. За часів революції 1848-1849 років Естерхазі очолював МЗС. Це був протестний рух, спрямований на встановлення демократії та національної ідентичності угорців. Революція була придушена за допомогою Росії, оскільки остання бачила загрозу для своєї безпеки у самоідентифікації угорців, їхня незалежність була відкладена ще на 70 років. Естерхазі подав у відставку.