Чізкейк на Оболоні

Чізкейк (від англ. cheese – сир і cake – торт) – одна з найпопулярніших страв в Америці та Великій Британії, відноситься до класики європейської та американської кухні, по праву вважається одним з найпростіших і невибагливих десертів в частині складових.

Батьківщиною чізкейку вважається Стародавня Греція, де його називали “сирним пирогом”. В основі приготування тоді лежав сир із козячого чи овечого молока. Існують історичні згадки про чізкейку, як про блюдо, яке підносили як подарунок переможцям Олімпійських ігор. Він і справді через свою молочно-сирну структуру є дуже ситним і корисним ласощами.

Чізкейк дуже популярний у англомовних країнах. Наприклад, цей десерт навіть подавали на церемонії коронації монарха Великобританії Єлизавети II, що нині панує. Після рецепту цієї страви було продано за сотні фунтів стерлінгів.
Чізкейк – це продукт, який любить, щоб його доглядали під час приготування. Найпоширенішою невдачею при його випіканні є тріщини у сирі.

Щоб уникнути такого результату, варто:
  • не збивати інгредієнти для начинки, а повільно перемішувати лопаткою, хоч би скільки це зайняло часу;
  • готовити страву за невисокої температури (приблизно 160 градусів);
  • діставати чізкейк з духовки потрібно поступово, залишивши попередньо на півгодини остигати при відкритих дверцятах, потім – 1,5-2 години в кімнатній температурі і лише потім ставити в холодильник;
  • після вимкнення можна акуратно ножем відокремити сирну масу від борту ємності для випікання, це допоможе зберегти форму виробу під час перепаду температур;
  • готувати найкраще на водяній бані.
Чізкейк на Оболоні

Для приготування цього торта сьогодні використається сир Філадельфія. Про його винахід варто розповісти окремо. Крем-сир для начинки десерту був вперше приготовлений в США в 1872-му році Вільямом Лоуренсом, який намагався створити продукт, наслідуючи французького неща, і випадково відкрив так званий “незрілий сир”. Він, до речі, набагато важчий і жирніший. Продукт отримав назву філадельфійський, тому що цей штат славився на той час смачною та якісною їжею. Сьогодні чізкейк готують, здебільшого, з нього чи з його аналогів.

Відмінною особливістю цього десерту є те, що випікають його не з бісквіту, як більшість тортів, а з перетертих печива чи крекерів. Додають у тісто також шоколад або інші прянощі, а прикрашають ягодами та фруктами, наприклад, бананами, яблуками, полуницею. До речі, є чимало рецептів приготування чізкейку взагалі без випікання.